Sinoć je u sali Doma kulture u Sivcu održana tribina Demokratske stranke posvećena stanju u poljoprivredi. Na tribini se govorilo o stanju poljoprivrede, kao i o perspektivama razvoja poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednika u zemlji.

Iako je ranije najavljeno da će u razgovorima učestvovati bivši pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i potpredsednik Demokratske stranke Goran Ješić, kao i poljoprivrednik iz Subotice i pokrajinski poslanik Danijel Kovačić, na tribini je govorio kandidat za premijera Vlade Vojvodine Miroslav Vasin.

Tribini su prisustvovali poljoprivrednici iz Sivca i okoline, koji su se na kraju aktivno uključili u razgovore i gospodinu Vasinu postavili pitanja u vezi sa perspektivama razvoja pre svega malih poljoprivrednih gazdinstava.

Na samom početku tribine kandidat za predsednika opštine Kula ispred liste „SIGURNO BOLJE“ Lazar Greber je pozdravio sve prisutne i naveo da gospodin Ješić nije bio u prilici da prisustvuje tribini a Miroslav Vasin je istakao da gospodin Ješić nije prisutan zbog velikih političkih pritisaka i kampanje koja se vodi protiv njega i bio je prinuđen da ostane u Novom Sadu.

Miroslav Vasin je na samom početku rekao kako su aktivnosti pokrajinske vlade do sada uglavnom bile namenjene kao vid podrške običnim, malim i srednjim poljoprivrednicima, poljoprivrednim gazdinstvima, a ne velikim kompanijama, za koje on smatra da bi trebale da pomognu same sebi.

ds-vasin-sivac-02

“Niko ne može da shvati šta je cilj poteza koje preuzima republička vlada.

Tražimo odgovore na mnoga pitanja, a te odgovore traži i Skupština Vojvodine. Te odgovore nažalost ne dobijamo.” – rekao je kandidat za premijera Vlade Vojvodine gospodin Vasin.

Kako on kaže sve je počelo od nagoveštaja o usvajanju Zakona o poljoprivrednom zemljištu, po kome će 30% državne zemlje biti oduzeto od poljoprivrednika, kao i od njihovog prava da zakupe tu zemlju. On dalje kaže da postoje podaci o tome da veliki broj mladih ljudi upravo živi od zakupa te državne zemlje, te da je činjenica da su mnogi od njih uzeli kredite da kupe mehanizaciju i traktore i da su sada došli u situaciju da nemaju odakle da vraćaju te kredite.

“Priču oko tenisa treba razobličiti. Svaki investitor koji dolazi u Srbiju je dobrodošao, ali ne na ovaj način kako dolazi Tenis. U drugim zemljama Tenis uspostavlja kooperantske odnose sa poljoprivrednicima i organizuje tov svinja. Zatim kroz organizaciju kooperanata upošljava ljude, a to meso koje otkupljuje od poljoprivrednika dalje prerađuje i posluje na taj način.” – kaže gospodina Vasin i dodaje da samo u Srbiji Tenis dobija zemlju na kojoj će otvarati farme.

On je dalje govorio i o tome kako veruje da će izuzimanje 30% poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini dovesti do daljeg ukrupnjavanja poseda u Vojvodini, kao i o tome da će tim putem biti dovedena u pitanje individualna poljoprivredna gazdinstva i poljoprivrednici. Rekao je takođe i to da mu nije jasno šta je cilj politike agrara koja je dovela do smanjenja subvencija.

On dalje navodi da je veoma problematičan i zaključak Vlade Srbije koji dozvoljava da uzurpatori državne zemlje legalizuju te svoje uzurpatorske radnje. Kako gospodin Vasin dalje kaže, u Vojvodini je na velikom broju mesta dolazilo do opasnosti od sukoba ljudi, koji su shvatili da su lokalne samouprave ovlašćene da zaključuju ugovore, što je na neki način put za legalizaciju uzurpacije.

Miroslav Vasin je pomenuo i slučaj Bačke za koji smatra da je u vezi s njim sve kontraverzno. On dalje postavlja pitanje kako naš poljoprivrednik može da bude konkurentan, kada se uzme u obzir da su subvencije poljoprivrednicima u Hrvatskoj u iznosu od 300 eur, dok su kod nas na nivou od 4000 dinara.

ds-vasin-sivac-01

“IPARD nam je pred nosom. Ovi fondovi će intenzivno početi da se koriste najverovatnije polovinom 2017. godine. Ovi fondovi će našim poljoprivrednicima omogućiti da dobiju velike pogodnosti i mogućnosti da investiraju i unaprede svoj posao.” – prokomentarisao je Miroslav Vasin i postavio pitanja na koja još uvek nema nikakvih odgovora: “Šta će nam doneti monopol Tenisa? Šta će se desiti sa cenom mesa koja je u ovom trenutku 105 dinara po kilogramu?”

On dalje komentariše perspektivu i mogućnosti razvoja poljoprivrede: “Moramo napraviti potpuno drugačiju koncepciju poljoprivrede u Vojvodini. Moraćemo da se okrenemo gajenju onih kultura koje su isplativije, a da polako prestanemo da se bavimo uzgojem kukuruza i pšenice.”

Po njegovim rečima, nemoguće je poništiti ugovor o korišćenju poljoprivrednog zemljišta, koji se zasniva na 30 godina. Kandidat za premijera Vlade Vojvodine na kraju kaže da će jedan od prvih zadataka njegove vlade biti vraćanje subvencija na stari nivo, kao i osnivanje fonda koji će služiti isključivo za razvoj poljoprivrede, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima da koriste sredstva koja se nalaze u IPARD fondovima, te da bi pri lokalnim samoupravama trebalo osposobiti kancelarije za izradu IPARD planova. Miroslav Vasin je na kraju zaključio time da će jedan od prvih planova buduće Vlade biti poništavanje zakona o poljoprivrednom zemljištu, a da će strateško opredeljenje Vlade biti stimulacija individualnih poljoprivrednih gazdinstava kroz različite stimlulativne mere.